Medische toepassingen van nanotechnologie

Wat is nanotechnologie?

Nanotechnologie is een techniek waarbij met hele kleine deeltjes wordt gewerkt. Deze deeltjes zijn niet met het blote oog te zien. Ze zijn maar net ietsje groter dan atomen, de onderdelen waar moleculen uit bestaan. Nanotechnologie is momenteel in opkomst en heeft heel interessante toepassingen, vooral op medisch gebied.

Medische toepassingen van nanotechnologie

De toepassingen van nanotechnologie in de medische wereld zijn wijdverspreid.

  • Er wordt gezocht naar medicijnen tegen kanker. De nanodeeltjes zouden de tumorcellen kunnen opzoeken en vernietigen. De vraag is alleen hoe vinden de nanodeeltjes precies de tumorcel en hoe vernietigen ze deze dan? Een tumorcel is namelijk nog steeds lichaamseigen en dat maakt het nu juist zo moeilijk om aan te pakken. Er is met nanodeeltjes waaraan een giftige stof voor de tumorcel bevestigd is al wel resultaat geboekt, maar nog niet goed genoeg om uitgebreid toe te passen op mensen. Een voorbeeld hiervan is ijzeroxide, dat aan nanodeeltjes wordt gebonden en geïnjecteerd in de buurt van tumorcellen.
  • Er zijn ook heel kleine camera’s uitgevonden, de zogenaamde nanocamera’s, heel handig bij operaties. Ze kunnen zelfs haarvaten binnentreden, iets wat met een glasvezelkabel niet mogelijk is.
  • Er zijn nanodeeltjes ontwikkeld die precies op de juiste plaats een ontstekingsremmer brengen.
  • Er zijn nanodeeltjes ontwikkeld die bacteriedodend werken en helpen bij de genezing van hersenvliesontsteking.

Andere toepassingen van nanotechnologie

  • In kleding; bijvoorbeeld een stropdas die niet vuil wordt of sokken die niet gaan stinken.
  • In zonnebrandcrème; de deeltjes helpen om langer UV-straling te blokkeren dan gewone zonnebrandcrèmes.
  • In nanoverf; vooral handig in de wapenindustrie, omdat vliegtuigen met nanoverf onzichtbaar worden op de radar.
  • Nanovoedsel; voedsel waarbij de vetten voor een deel uit nanodeeltjes bestaan en daardoor weinig calorieën bevatten, een goed alternatief dus om af te vallen. Een andere toepassing van nanovoedsel is het veranderen van de textuur en de smaak naar de voorkeur van de consument.
  • In waterzuivering; de nanodeeltjes filteren het vuile water en zetten het om in zuiver water dat te drinken is.

Toekomst

We weten niet of nanodeeltjes schadelijk zijn voor de gezondheid, daarom wordt er niet op al te grote schaal mee geëxperimenteerd. Het kan bijvoorbeeld effect hebben op het nageslacht. Het duurt erg lang voordat we erachter zijn of dit ook daadwerkelijk zo is. Natuurlijk kunnen we nanotechnologie wel op proefdieren testen, maar dan moeten we de resultaten toch weer omzetten naar de mens, omdat het niet helemaal te vergelijken is met elkaar. Het geeft natuurlijk wel een aardige indicatie.

Het toepassen van nanotechnologie roept ook vragen op; is het ethisch verantwoord om mensen nanodeeltjes te laten consumeren en eventueel te injecteren met medicijnen die nanodeeltjes bevatten? Dit heeft wel een beetje te maken met de effecten op de gezondheid, maar eigenlijk nog meer met de vraag of mensen wel voedsel willen consumeren dat is aangepast naar onze maatstaven. Denk hierbij ook aan genetisch gemodificeerd voedsel. Nanotechnologie kan een goede toekomst bieden, als we de gevaren goed onderzoeken en het publiek uitgebreid voorlichten.