Hoe het IoT de toekomst van de zorg kan veranderen

Uit onderzoek van Aruba, een onderneming van Hewlett Packard Enterprise, blijkt dat zes van de tien wereldwijde zorgorganisaties momenteel al profiteren van de voordelen die Internet of Things (IoT) biedt. De kans bestaat dat u al een verpleegster heeft gezien die aan uw bed via een mobiele telefoon toegang had tot uw röntgengegevens of dat patiënten uitgerust zijn met real-time locatiesystemen, waardoor familie meteen geïnformeerd wordt als zij de operatiekamer verlaten. Dat is IoT in de praktijk. 

Een van de grootse voordelen van IoT die zorgprofessionals tot nu toe ervaren, is de mogelijkheid om medische apparatuur via sensoren te monitoren en te onderhouden. IoT in de zorg is zeker geen speeltje. Zo verandert voorraadbeheer de manier waarop ziekenhuizen functioneren en met hun apparatuur omgaan.

Stel dat iedere verpleegster in de gehele wereld tijdens haar dienst slechts vijf minuten tijd bespaart. Dat zou een enorme positieve impact hebben op de efficiency, kosten en de zorgkwaliteit. Op die manier kunnen ziekenhuizen hun middelen veel beter benutten. Dat alles in een tijd waarin ze continu onder druk staan. Bovendien kan de verpleging hierdoor meer tijd besteden aan de behandeling van patiënten in plaats van aan het zoeken naar apparatuur. Als dit allemaal kan met deze technologie is de inzet toch een no-brainer?

Nederlandse ziekenhuizen innoveren

IoT biedt de zorgsector enorme kansen. Het Medisch Spectrum Twente is een goed voorbeeld. Het is een ziekenhuis, maar wil dezelfde maatstaf hanteren als een hotel. Iedere patiënt heeft een eigen kamer met badkamer, krijgt een iPad bij intake en kan daarmee eten bestellen op ieder moment dat ze willen, bellen met vrienden en familie en de voortgang van hun behandeling bekijken op de tablet.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen ontwikkelde samen met HPE Aruba een stabiel netwerk voor het gehele ziekenhuis. Dit netwerk biedt medewerkers een compleet beeld van de apparatuur op het netwerk en snelle toegang tot patiëntendossiers. Het ziekenhuis werkt momenteel aan een volledige Internet of Things-strategie. Hiervoor onderzoekt het technologieën, zoals routering en het traceren van medische apparatuur en van materialen. Verder onderzoekt het ziekenhuis een applicatie die klanten real-time informeert over wachttijden. Ook kijkt het naar de mogelijkheden om het monitoren van patiënten met telemetrie-apparatuur over te hevelen naar het WiFi-netwerk, om onnodige vertraging te voorkomen.

De gemene deler van deze twee voorbeelden is dat leiders in de zorgsector beseffen dat IoT kosten bespaart met goedkopere alternatieven voor kostbare, traditionele apparatuur. Verder verbetert de verbinding van apparatuur met netwerken de toegankelijkheid en vergroot het de nauwkeurigheid van het verzamelen en analyseren van data.

Onbeperkte mogelijkheden

Een andere manier waarop IoT de zorg voor patiënten in ziekenhuizen verandert, is het monitoren van apparatuur. Machines die niet goed functioneren melden dat via IoT zelfstandig aan engineers. Deze worden dan direct gerepareerd, zodat behandelingen minimaal verstoord worden. Sensoren worden ook ingezet om de temperatuur in laboratoria, koelkasten en op afdelingen te monitoren. Hierdoor kunnen medewerkers eenvoudig de temperatuur voor het gehele gebouw regelen.

IoT maakt het managen van ziekenhuizen eenvoudiger, maar draagt ook bij aan betere patiëntenzorg. Zo ontvangen patiënten met geïmplanteerde monitorsystemen voor glucose hun gegevens op vaste momenten via hun telefoon. Zo kunnen zij hun diabetes beter behandelen.

IoT risico’s overwinnen

Met de bovenstaande resultaten is het niet vreemd dat IoT momenteel snel groeit. De verwachting is dat in 2019 87 procent van de zorgorganisaties een vorm van IoT gebruikt, maar de veiligheidsrisico’s, ook voor de data in ziekenhuizen, blijft een hobbel die genomen moet worden. Een opzienbarend resultaat uit het Aruba-onderzoek is dat 89 procent van de organisaties die vooroploopt met IoT ook daaraan gerelateerde beveiligingsproblemen heeft gehad. Om te voorkomen dat de angst voor beveiligingsrisico’s een schaduw over de groei en innovatie van IoT werpt, is het zaak om menselijke fouten en malware te neutraliseren.

Hoewel de beveiligingsrisico’s van IoT reëel zijn, is er ook zeker wat aan te doen. Ziekenhuizen die netwerkmonitoring gebruiken om gegevens van alle netwerkapparatuur te verzamelen, kunnen verschillende gebruikers op meerdere niveaus gecontroleerd toegang verlenen. Zo waarborgen ze dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen. Op die manier hebben organisaties ook real-time inzicht in de activiteiten van apparatuur en eventuele risico’s.

In de discussie over de effecten van IoT tonen de onderzoeksresultaten aan dat zorgorganisaties die eerder met IoT startten betere resultaten boeken dan organisaties die nu pas beginnen. Bedrijven die IoT al gebruiken, profiteren van meer efficiency en winstgevendheid. Dit onderstreept de waarde van deze technologie. Toch betekent dit niet dat ze achterover kunnen leunen, want net als bij elke andere nieuwe technologie zijn groeipijnen niet te vermijden voordat zorgorganisaties de voordelen van IoT gaan ervaren.

Het nieuwe normaal

De ontwikkeling van IoT in de zorgsector is indrukwekkend. Tegelijkertijd toont dit nog maar een klein deel van de enorme potentie die deze technologie heeft. Een mix van de juiste technologische oplossingen zorgt dat de zorgsector het momentum kan behouden en de grenzen van IoT kan blijven verleggen. De toekomstige voordelen van IoT in de gezondheidszorg zijn oneindig, niet alleen operationeel, maar zeker ook voor de zorgkwaliteit.

Onder de vleugels van Hewlett Packard Enterprise biedt Aruba alles op het vlak van veilige netwerken, wired en wireless en in een krachtige mobile engine. Het vertrekpunt voor alle innovaties van Aruba is een veilig always-on-netwerk. Door de omgeving veilig en slim te maken wordt het fundament gecreëerd waarop de gebruikers kunnen blijven innoveren.

Klik hier voor meer informatie over het nieuwe netwerk van het Martini Ziekenhuis en zijn platform voor innovatie.