Uitwisselen patiëntgegevens

Voor een goede zorgverlening aan patiënten is het uitwisselen van gegevens over hun gezondheid van wezenlijk belang. Het uitwisselen van gegevens binnen eenzelfde instelling gaat tegenwoordig gelukkig redelijk makkelijk. Uitwisseling tussen zorginstellingen is een heel ander verhaal. De opzet van een landelijk Elektronisch Patiënten Systeem (EPS) is niet gelukt. In de praktijk zien we nu allerlei vormen van uitwisseling.

De gewone brief en ook de fax wordt in de zorg nog vaak gebruikt. Informatie versturen per e-mail werd in eerste instantie als makkelijk alternatief gezien, maar is niet erg veilig. De beveiligde e-mail kwam hiervoor in de plaats; veiliger, maar ook meer rompslomp.

In veel regio’s zijn er wel initiatieven om systemen, eventueel via schakelpunten, aan elkaar te koppelen. Omdat er van verschillende IT-systemen gebruikgemaakt wordt levert dat toch vaak problemen op.

Soms zien we uitwisseling van huisartspraktijken met privéklinieken. Daar waar de informatie digitaal kan worden uitgewisseld zijn klanten en medewerkers van privéklinieken zeer tevreden (3). Medewerkers van de huisartspraktijken zien wel voordelen, maar hebben er meer moeite mee (1). Omdat er minder brieven heen en weer gestuurd worden is dit ook enigszins beter voor het milieu (1).