Groene stroom

Er zijn verschillende manieren waarop groene stroom opgewekt kan worden:

Aardwarmte

Elektriciteit opwekken door middel van aardwarmte (niet of nauwelijks toegepast in de lage landen).

Biomassa

Elektriciteit opwekken door plantaardig materiaal direct te verbranden (bijvoorbeeld bij snoeiafval of afvalhout uit de bouw of industrie), of door plantaardig materiaal te vergisten en het resulterende methaangas te verbranden (bijvoorbeeld bij mest).

Afval

Elektriciteit opwekken door middel van het verbranden van afval in afvalverbrandingsinstallaties of door het verbranden van stortgas. Alleen het verbranden van bio-afval telt als groen. Vaak is de elektriciteit die wordt opgewekt bij de verbranding van afval maar deels (48% in 2008) groen, omdat er in (huishoudelijk) afval ook fossiele restproducten en andere schaarse grondstoffen zitten. Verder is de klassering van elektriciteit opgewekt uit afvalverbranding als ‘groene stroom’ zeer controversieel vanwege de toxische emissies die vrijkomen bij het verbrandingsproces. Deze zijn schadelijk voor het milieu en kunnen bij de mens aandoeningen van de luchtwegen, genetische afwijkingen en zelfs bepaalde vormen van kanker veroorzaken.

Waterkracht

Waterturbines
Werken bij een sluis in een rivier.
Golfslagenergie
in ontwikkeling.
Getijdenenergie
Elektriciteitsopwekking door verplaatsend water bij eb en vloed.
Blauwe energie
Energie die kan worden gewonnen door het verschil in zoutconcentratie tussen zeewater en zoetwater.

Windenergie

Met windturbines.

Zonne-energie, zonnestroom

Elektriciteit uit zonlicht.

Groene stroom kan ook uit ouderwetse centrales komen. Daarin wordt vooral aardgas of steenkool verstookt. Als hier een deel biomassa wordt bijgemengd, mag een deel van de elektriciteit als groene stroom worden verkocht. Bij opwekking van groene stroom door middel van verbranding van biomassa worden echter kanttekeningen geplaatst: bij de verbranding van biomassa komen ook vervuilende stoffen vrij, daarnaast moet de grondstof wel milieuvriendelijk verkregen worden. Zo wordt palmolie geproduceerd op plantages die zich bevinden op grond waarvoor tropische bossen gekapt moeten worden. Dit leidde er in Nederland toe dat de subsidie op sommige vormen van groene biomassa-stroom werd stopgezet. Er wordt nu vooral gezocht naar manieren om energie uit bos en landbouwafval te halen.

Het idee achter groene stroom is dat daarmee de uitstoot van koolstofdioxide en andere schadelijke emissies wordt verminderd. Daardoor zal de toename van het broeikaseffect wat vertragen. Ook ontstaat er minder kernafval.

Daar groene stroom onuitputtelijk is, is het ook beschikbaar voor de volgende generaties. Dit is niet zomaar het geval met fossiele brandstoffen. Ook neemt de afhankelijkheid van leveranciers van fossiele brandstoffen af, wanneer consumenten meer groene stroom gebruiken.

Overstappen op groene stroom is simpel en kan niet mislukken. Ondanks het feit dat de verschillende soorten opwekkingsmogelijkheden verschillende effecten op het milieu hebben, wordt het effect op de duurzaamheid toch gewaardeerd op 3, de medewerkerstevredenheid op 2 en de klanttevredenheid op 1.