Steeds meer DIY tools

Op de markt voor DIY health trackers verschijnen steeds meer tools. We zijn zo langzamerhand wel gewend aan de slimme horloges die onze hartslag en activiteit meten. Nieuw is dat sommige hiervan ook de bloeddruk zeggen te meten. Er zijn overigens ook slimme bloeddrukmeters, maar meer dan dat ze onze gegevens draadloos verzenden vanaf een band om je arm is het niet. De slimmigheid zit hem dan in de apps die deze gegevens analyseren en in mooie grafiekjes weergeven en die natuurlijk alarmeren als de waarden te veel afwijken.

Een van de nieuwe DIY tools is een po voor kinderen, die direct analyseert of de kinderen last hebben van een te hoog of laag bloedsuikergehalte. Deze informatie wordt ook weer naar een app doorgestuurd en geanalyseerd.

App om zelf ogen te analyseren op aandoeningen.

Op het gebied van ogen is het tegenwoordig mogelijk om met een smartphone met een hoge resolutie een foto van je oog te maken en deze te laten analyseren door de app van sommige oogartsen. Deze app geeft bij het constateren van afwijkingen die kunnen duiden op oogziektes direct een lijstje door met oogartsen in de buurt. Soms kan je dan zelf direct een afspraak inplannen. Grote voordeel is dat je je ogen periodiek kan controleren. Iets wat door oogartsen niet haalbaar en zeer duur zou zijn. Klanten waarderen deze dienst zeer (3), ziekenhuismedewerkers zien dit minder zitten, want missen het echte contact (-1) en medewerkers van healthtech-bedrijven vinden het maken van deze apps fantastisch (3).

App om zelf je huid te controleren

Een vergelijkbare functionaliteit is er voor huidplekjes. De app scant de huid en onthoudt verdachte plekjes. Als de automatische analyse daar aanleiding toe geeft, wordt er doorverwezen naar dermatologen in de regio. De kwaliteit van de scans is nog niet perfect. Vandaar dat er soms wordt gewerkt met betere scanapparatuur bij lokale gezondheidscentra. De stap hierheen is veel laagdrempeliger en de scan kan daar gemaakt worden door een huisartsassistent. Klanten vinden het fijn dat ze snel terecht kunnen en niet ver hoeven te reizen (3). Huisartsassistenten vinden het een leuke en zinnige toevoeging van hun werk (2).

Slaaptracker om zelf je slaappatroon te registreren

Slaapcentra werken nu vaak met apparatuur die in het ziekenhuis moeten worden aangebracht. De patiënt moet dan in het ziekenhuis blijven slapen of kan naar huis en moet de volgende dag weer terug komen. Met slaaptrackers op je smartphone is dit heel goed gewoon zelf thuis te doen. Deze apparatuur beïnvloedt ook veel minder de slaap, dus de uitkomsten zijn soms nog beter. Het is ook goed voor het milieu (1), want er hoeft minder heen en weer gereden te worden.

De klanttevredenheid van het gebruik van al deze tools scoort zeer hoog (3). Daarbij moet wel gezegd worden dat de tools pas door een relatief kleine groep gebruikt worden. Er zijn ook veel mensen die nu nog helemaal geen DIY tool gebruiken. Medewerkers van zorginstellingen waarderen het gebruik van deze tools vaak minder (-1), omdat zij een deel van het werk dreigen kwijt te raken en omdat de werking van de tools vaak niet wetenschappelijk is aangetoond. Techneuten vinden het gave projecten om aan te werken (3).

Analyse slaapgegevens

Als de slaapcrackers veel gebruikt gaan worden, dan wordt er een schat aan gegevens verzameld. Door het analyseren van deze gegevens verwachten specialisten veel aandoeningen te kunnen voorspellen en gerichte slaap- en lifestyle adviezen te kunnen geven. Cliënten met slaapproblemen vinden dit een zeer goede ontwikkeling (3). Medewerkers van ziekenhuizen zijn bang nog meer werk kwijt te raken (-1), terwijl medewerkers van data bedrijven dit erg leuk werk vinden (3).